20160812

Cudowne różane cukierki - zakupy w Bułgarii (ciąg dalszy)

Bułgarskich produktów powstających z płatków róż i olejku różanego jest bardzo wiele i na pewno nie zdołamy wymienić tu wszystkich.
Do tych najbardziej ciekawych i charakterystycznych należą cukierki różane deo o bardzo intensywnym zapachu. Według producenta działają one na skórę jak dezodorant i po ich zjedzeniu czuć na ciele delikatny zapach królowej róży.
W Bułgarii wiele osób, które preferują inne aromaty oczekują na ciąg dalszy kwiatowych cukierków. Może się doczekają?


 Cukierki różane (bułg. bonboni deo-roza)  70 gram - 1,50-1,70 lv (zdarza się, że są dostępne w aptekach lub w perfumeriach)
Cukierki miodowo-różane (bułg. bonboni medeni roziczki) 85 gram - 1 lv
Cukierki z olejku różanego "Delight" 100 gram - +-5 lv 
Dżem z płatków róż (w dżemie są dobrze widoczne płatki róż) 250-390 gram - +-4-6 lv





 Jeśli lubicie makaroniki orzechowe lub różano-orzechowe - także są dostępne.




I na koniec słowniczek - bardzo mini:
róża - bułg. roza
różane/różowe - bułg. rozowi
dżem - bułg. sładko / rzadko dżem
cukierki - bułg. bonboni
herbatniki - bułg. biskwiti
makaroniki orzechowe - orehowki

6 komentarzy:

  1. Cukierki to super prezent do pracy! A słownictwo z mnóstwem naleciałości to romańskich, to anglosaskich! Bonboni - śliczne słowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ilenko,
    jestem przekonana, że o wadze nie możesz zapomnieć ;)
    Ja też uważam, że bonboni to śliczne słowo :) a cukiereczek to po bułgarsku bonboncze - też ładnie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Te ostatnie ciasteczka wyglądają bardzo podobnie jak francuskie makaroniki.Ciekawa jestem też jak smakują te różano-miodowe cukierki.

    OdpowiedzUsuń
  4. To są ciasteczka tego samego rodzaju. I chyba powinnam była użyć słowa ciasteczka, a nie rodzaj herbatników. Zabrakło mi słowa w języku polskim.
    W Bułgarii mówi się na nie "orehovki" (od słowa "orehi" czyli orzechy), bo dawno temu (w czasach dzieciństwa mojego męża) w sprzedaży były tylko brązowe ciasteczka orzechowe. Robi się je z piany, cukru i zmielonych orzechów. (W najbliższym wpisie podam przepis.)
    Różano miodowe cukierki(są miękkie i twarde) czasem różnią się w smaku, bo różni producenci stosują różne proporcje w recepturach, ale przypominają w smaku dżem z płatków róż z dodatkiem miodu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na zdjęciu Sozopola przestawione są strony lewa z prawą. Jak w lustrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dron wypił za dużo rakijki i świat widział inaczej...

    OdpowiedzUsuń