W kuchni bałkańskiej wykorzystuje się na co dzień gliniane miseczki, w których potrawa jest pieczona i podawana (dania z mięsem i bezmięsne). W Bułgarii mówi się na nie "giuwecze" i choć to nazwa naczynia, często używa się jej w odniesieniu do potrawy, wiadomo wtedy, że chodzi o danie jednogarnkowe (można by powiedzieć jednonaczyniowe, bo giuwecze zastępuje i garnek, i talerz).
Ceny:
giuveche 400 g - komplet 6 sztuk +-15 lv
gliniany garnek giuvech 3 litry - +-9-10 lv
giuvech 8 litrów - +-18 lv
(1 Euro = 1, 95 lv)
Skoro mówimy o kuchni, polecam bułgarską przyprawę czubricę. Jest to bardzo charakterystyczna, górska odmiana cząbru (Satureja Montana, bułg. chubritsa), m.in. poprawiająca trawienie, stosowana powszechnie do zup, sosów, mięs, ryb.
Drugą charakterystyczną przyprawą jest "szarena soł" (bułg. sharena sol). W jej skład najczęściej wchodzi: sól, czubrica, kozieradka (Trigonella foenum-graecum), pieczona kukurydza, pieczone pestki dyni, papryka (słodka lub ostra) i czasem macierzanka.
Często stosowaną przyprawą jest też dżodżen - odmiana mięty (Mentha spicata, bułg. djodjen).
Przyprawa (bułg. podpravka)
Balkanska chubritsa - 10 gram/0,22-0,50 lv / 100 g/+-1,20 lv / 500 g/+-5 lv
Sharena sol (pikantna lub łagodna) 250 gram - 1,60-1,80 lv
Djodjen 100 gram - +- 1,10 lv
(1 Euro = 1, 95 lv / 1 lv = +-2,20 zł)
Dla tych, którzy kupili lub planują kupić giuveche - przepis na charakterystyczne bałkańskie danie.
Drugą charakterystyczną przyprawą jest "szarena soł" (bułg. sharena sol). W jej skład najczęściej wchodzi: sól, czubrica, kozieradka (Trigonella foenum-graecum), pieczona kukurydza, pieczone pestki dyni, papryka (słodka lub ostra) i czasem macierzanka.
Często stosowaną przyprawą jest też dżodżen - odmiana mięty (Mentha spicata, bułg. djodjen).
Przyprawa (bułg. podpravka)
Balkanska chubritsa - 10 gram/0,22-0,50 lv / 100 g/+-1,20 lv / 500 g/+-5 lv
Sharena sol (pikantna lub łagodna) 250 gram - 1,60-1,80 lv
Djodjen 100 gram - +- 1,10 lv
(1 Euro = 1, 95 lv / 1 lv = +-2,20 zł)
Dla tych, którzy kupili lub planują kupić giuveche - przepis na charakterystyczne bałkańskie danie.
Sirenie po szopski – ser po szopsku
(ser typu feta zapiekany w glinianych miseczkach (1
miseczka=1 porcja).
Składniki
(1 porcja):
100 gram sera typu feta
1-2 jajka
1-2 pomidory świeże lub z puszki
1 łyżeczka masła lub ok 1 łyżeczka oliwy z oliwek
mielona papryka ostra lub czuszka (mała, bardzo ostra
papryka)
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Na dno naczynia, wlewamy 1 łyżeczkę oliwy lub 1
łyżeczkę masła.
- Wkładamy pomidory obrane ze skórki, pokrojone w
kostkę.
- Na pomidora wkładamy pokruszony ser.
- Przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika
ustawionego na temp. 200 stopni - na 20 min.
- Po 20 min wyjmujemy naczynie i wbijamy na wierzch 1 lub 2
jajka.
- Wkładamy do piekarnika na ok 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, na wierzch dajemy sypką
ostrą paprykę (do smaku) lub świeżą czuszkę (małą ostrą paprykę).
- Posypujemy natką. Danie podajemy gorące.
Kilkanaście przepisów na bałkańskie dania znajduje się także w książce "W bałkańskim kociołku".
Tylko, kiedy ja tam dotrę :) żeby zaopatrzyć się w te przyprawy i różane kosmetyki. A to pewnie jeszcze nie koniec ciekawostek.
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że dotrzesz :) Jeszcze nie skończyliśmy z propozycjami do listy zakupów ;)
OdpowiedzUsuńOj, moja lista rośnie. Przyprawy kupię na pewno. Z naczyniami stoczę walkę, bo właśnie jestem na etapie opróżniania mieszkania ze wszystkich drobiazgów, więc nie chcę dodawać nowych:)))) Mam za dwie fajne malutkie gliniane brytfanny. W sam raz na wypróbowanie przepisu. Zrobię ser po szopsku w weekend. Może uda mi się pochwalić.
OdpowiedzUsuńIlenko,
OdpowiedzUsuńczekam na zdjęcie :) no i oczywiście "smakowy komentarz" ;)